bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn december 2012 » « wijn oktober 2012


wijnabonnement november 2012

Cavallotto, Langhe Nebbiolo 2009, Piemonte Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

november 2012
WIJN 8: Cavallotto, Langhe Nebbiolo 2009, Piemonte

Op mijn zoektocht naar nieuwe wijnen proef ik regelmatig wijnen die ook niet in het wijnabonnement passen. En daar is dit er één van. Hij valt namelijk buiten het budget wat ik probeer aan te houden. Maar ik wilde u deze vondst toch niet onthouden.
We werken overigens al iets langer met deze producent, zo hebben we een prachtige Barolo in het assortiment. En van dezelfde "Bricco Boschis" wijngaarden komt deze Langhe Nebbiolo.

Maar waarom heet het dan geen Barolo?!

Bij een Barolo DOCG mag je maar 45 hl. per hectare oogsten en alles wat daar dan boven komt - wat over het algemeen vrij weinig is omdat dat niet de bedoeling is - wordt gedeclasseerd tot Langhe Nebbiolo.
Je hebt dus eigenlijk een Barolo, alleen de Langhe Nebbiolo ondergaat een kortere rijping op hout en de jongere aanplant gaat er ook in.
Veel producenten hebben gewoon een aparte wijngaard voor Nebbiolo en dan zijn de eisen een stuk minder streng en zijn de wijnen meestal ook van mindere kwaliteit.
Wat betreft die opbrengst per hectare, dat heeft weer te maken met wetgeving.
Als je het vrij zou laten, zijn er weer wijnboeren die een zo hoog mogelijke opbrengst nastreven, waardoor je een hele dunne wijn krijgt zonder intensiteit, fruit, tannine etc., dus een slechte kwaliteit Barolo, wat weer slecht voor de naam is.
Top Barolo producenten oogsten in het voorjaar het grootste deel van hun jonge trossen om er maar vier tot vijf aan de stok te laten waardoor de plant al zijn voedingstoffen en kracht aan die trossen kan geven. Zie het als een grote familie met veel kinderen. Hoe meer mondjes hoe kariger de maaltijden.
Dit en nog veel meer staat in de wijnwetgeving die het DOCG label en de toekenning daarvan controleren. Dit is het papieren bandje om de hals. Je krijgt maar zoveel bandjes als het aantal hectaren Barolo-wijngaard. Uiteraard pas wel na controle in een laboratorium en na de smaaktesten.

Ja, ja... en wij slikken dat gewoon door zonder daar allemaal over na te denken.

Langhe Nebbiolo normaal 29,50
voor abonnementhouders in november 23,60

www.facebook.com/CaulilsWijnabonnement

 

inschrijven

 

wijn december 2012 » « wijn oktober 2012