bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn april 2018 » « wijn februari 2018


wijnabonnement maart 2018

Château Cambon 2016 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

maart 2018
WIJN 72: Château Cambon 2016

Je m’appelle Château Cambon. Je suis bon, très bon!

De Nederlandse kou heeft ons afgelopen maanden getroffen. Dikke jas aan, shawl om en de handen in de wollen handschoenen, diep verstopt in de warme zakken. De ergste gure dagen zijn hopelijk voorbij, de woonkamer blijft gelukkig warm en de aankomende maanden blijft de asla van de openhaard gelukkig leeg. De tijd breekt aan waarin men langzaam gaat verlangen naar soepele rode wijn. Nous vous présentons à… Château Cambon!

Grondlegger van vin naturel de base oftewel ‘natuurlijke’ wijn, Marcel Lapierre, was al de derde generatie van geniale wijnbouwers in de Beaujolais (ten zuiden van de Bourgogne). Samen met zijn vrouw Marie Lapierre (cq La Mama) maakte hij elegante wijn, zwavelloos en niet gechaptaliseerd (zonder bijsuikering), maar wel van wereldklasse. Helaas overleed de wijnvirtuoos in 2010, maar gelukkig zwaait zijn zoon Matthieu nu de scepter.

Pronkstuk van de familie is het wijngaardareaal van Morgon en ten zuiden van de appellatie ligt Château Cambon: een bijna identiek broertje. ‘Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen!’
Op dit ‘stukje Frankrijk’ heeft La Mama het voor het zeggen. Liefde voor de grond en respect voor het vinificatieproces (het wijnmaken). Met als resultaat een wijn die ieders hart streelt en een vreugdedansje laat doen.

Château Cambon wordt gemaakt van de gamay noir à jus blanc, hét druivenras dat de boventoon voert in de Beaujolais. Sterker nog, 75% van de totale Franse productie van gamay wijn komt uit de Beaujolais. Na de oogst vindt de maceration carbonique plaats: de druiven gaan geheel in de gisttank. De tank wordt afgesloten en er wordt koolzuurgas toegevoegd. Hierdoor stopt de plantenademhaling en vindt de intercellulaire gisting plaats: gisting die begint in de druif zelf. Met deze techniek komen de aroma’s veel beter tot ontwikkeling.

Eindresultaat: een stuivende robijnrode wijn met tonen van zwarte kers en framboos. Friszuur op de tong met een sappige structuur en zachte tannines. Wij kaasaffineurs combineren deze wijn het liefst met notige harde kazen, zoals onze Zwitserse Gruyère of onze diverse stijlen Comté uit de Jura.

Appréciez le vin et la vie!

Normaal: € 15,00
Deze maand met abonnement: € 12,00

 

inschrijven

 

wijn april 2018 » « wijn februari 2018