bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn januari 2017 » « wijn november 2017


wijnabonnement december 2017

1998 Rivesaltes Ambré - 17 ans d’âge Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

december 2017
WIJN 69: 1998 Rivesaltes Ambré - 17 ans d’âge

Roussillon wordt door menig wijndrinker in één adem genoemd met Languedoc, maar de verschillen tussen beide gebieden liggen zo uiteen dat we ze beter apart van elkaar kunnen gaan zien. De Roussillon is een dynamische wijnregio met ruige rotspartijen en bosrijke dalen en wordt met het jaar interessanter. De wijngaarden liggen sinds 1642 in het Franse gedeelte van Catalonië en het landschap is hier ongelofelijk divers; van de robuuste kalksteenheuvels tot de massieve bergen van de Pyreneeën. Belangrijke factoren die ervoor zorgen dat de Roussillon wijnen produceert met een eigen identiteit, zoals de Rivesaltes.

De wijnfamilie Parcé, onder andere eigenaar van het bekende Domaine de la Rectorie, besloot in 2001 een cave te kopen in het gehucht Saint-Arnac, nabij Maury. In hun wijngaard staan momenteel stokken die direct zijn aangeplant na de Phylloxera-ramp en nu dus ruim 100 jaar oud zijn!

De wijngaarden in de Roussillon zijn de droogste en heetste van Frankrijk, maar dankzij de verkoelende winden van de Middellandse Zee en uit de Pyreneeën kan onder andere de Grenache-druif hier uitstekend tot rijping komen en zo aroma’s als meloen en witte nectarine opbouwen. En juist die aromatische rijpheid is van belang om een heerlijke zoete versterkte wijn te maken. Of zoals wij ze kennen: Vin Doux Naturel.

Tijdens de alcoholische vergisting voegt de wijnmaker extra alcohol toe, zodat de gisting wordt stopgezet en de natuurlijke suikers behouden blijven. De Rivesaltes die we voor u hebben uitgezocht is een Ambré, wat inhoudt dat de wijn minimaal 2 jaar een geoxideerde opvoeding krijgt en daarmee ook krachterige en rijpere aroma’s ontwikkelt. Daarnaast toont de ‘hors d’age’ aan dat de wijn minimaal 5 jaar moet worden opgeslagen. In dit geval is dat 15 jaar geweest, waarna het op de markt kwam.

Met als resultaat een wijn die volle aroma’s heeft van kaneel, cacao en karamel met in de smaak kruidige tonen die samenkomen met rijp geel fruit als banaan en passievrucht. Een prachtige lange afdronk die een warm gevoel achterlaat. Deze wijn serveren we graag voor u met een stuk Queijo Roncari-Blue, een 100% gepasteuriseerde schapenkaas uit de vallei in Navarra. Met zijn blauw-groene aders geeft de kaas heerlijk wat pit, maar met een boterachtig mondgevoel.

Met deze wijn-kaas combinatie wenst het gehele team van Bourgondisch Lifestyle u een fijne decembermaand toe met een plezierig uiteinde en een gelukkig 2018!

Normaal: € 21,-
Deze maand met abonnement: € 16,80

 

inschrijven

 

wijn januari 2017 » « wijn november 2017