bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn november 2017 » « wijn september 2017


wijnabonnement oktober 2017

Mil.lenni Cava Brut Nature Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

oktober 2017
WIJN 67: Mil.lenni Cava Brut Nature

Een cava, de iconische mousserende wijn van Spanje, is het antwoord van het Iberische schiereiland op champagne. De historie gaat terug naar 1872, in dat jaar werden de meeste wijngaarden in de Penedes, de wijnstreek op 45 kilometer van Barcelona, verwoest en werden de rode wijnstokken vervangen door witte druiven. Een lokale wijnboer, Josep Raventós, kende het succes van de Franse champagne en besloot een witte mousserende wijn te ontwikkelen in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. De wijn, die wij nu kennen als cava.

De witte mousserende wijn werd eerst Spaanse champagne genoemd, een naam die niet langer is toegestaan onder de huidige Europese wetten. In deze wetten is vastgelegd dat alleen wijn uit de Franse Champagne streek de naam champagne mag dragen. Wijnmakers uit Catalonië besloten om Spaanse mousserende wijn 'cava' te noemen, verwijzend naar het Catalaanse woord voor ondergrondse kelder, de plek waar de wijnen traditioneel worden opgeslagen. De drie belangrijkste druiven, waar cava van gemaakt wordt, hebben namen die klinken als Spaanse dansen, Parelleda , Xarello en Macabeo. Cava en champagne worden op dezelfde manier gemaakt. Zowel cava als champagne fermenteert in de fles. Het grote verschil tussen deze mousserende wijnen zijn de druivensoorten.

In landen als Frankrijk en Spanje wordt er vaak tussen de bedrijven door een glas mousserende wijn gedronken, maar ook tijdens de borrel of als aperitif voor lunch en diner. In Nederland kennen wij deze gewoonte niet, maar misschien brengt de goudgele cava van Eudald Massana Noya u op andere ideeën.

Goede ‘pairing’ met Manchego, Iberico ham, zeevruchten en tempura  en op een “normale” dag het lekkerst.

Normaal: € 20,35
Deze maand met abonnement: € 16,30

 

inschrijven

 

wijn november 2017 » « wijn september 2017