bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn november 2016 » « wijn september 2016


wijnabonnement oktober 2016

Perusini Refosco 2014 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

oktober 2016
WIJN 55: Perusini Refosco 2014

Bij het schrijven van dit wijnverhaal komen drie van mijn lievelings onderwerpen samen: natuur, kunst en een goed glas wijn. Kunstenaars zijn er voor het ’’ontdekken’’ van nieuwe dingen die voor iedereens ogen zichtbaar zijn. Leon Tarasewicz laat bezoekers van het Perusini wijngoed zich bewust worden van de ongelooflijke visuele patronen van de wijngaard in herfstkleuren. Zijn schildering van de muren in de wijntoren vangt dit beeld zodat het geen enkel woord meer nodig heeft.

De wijnstreek Friuli ligt in het noordoosten van Italië. Het grenst aan de ene kant aan de Adriatische zee en aan de andere kant aan Slovenië en aan de Alpen. Vanwege deze geografische ligging en de vele contacten met overzeese handelspartners heeft wijn hier altijd een belangrijke rol gespeeld. De wijngaarden van de familie Perusini behoren tot de 50 beste van Italië volgens “Veronelli”, de beroemde Italiaanse wijnschrijver. Iets ten zuid-oosten van Udine, in de Colli Orientali (oostelijke heuvels) maakt de familie De Pace met hun 3 zonen dan ook de mooiste wijnen met wijnstokken, die soms wel 60 jaar oud zijn. Alleen druiven die in deze micro-klimaat-zone het best tot hun recht komen worden dan ook verbouwd. De Friuli staat bekend om de mooiste witte wijnen van Italië, maar ook de rode varianten Refosco, Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon zijn uitzonderlijk mooi.

Niet kwantiteit maar kwaliteit, dat is het kernwoord van de 3 zonen Tommaso, Michele en Carlo, de nieuwe generatie wijnmakers. Naast de wijnmakerij runt de familie het goede Ristorante al Postiglione en heeft het diverse bijgebouwen omgetoverd in appartementen voor een paar dagen Italië, waar Italië nog gewoon echt Italië is.

Voor het begin van de herfst kozen wij de Perusini Refosco 2014, DOC Colli Orientali del Friuli, helder robijn van kleur en met een geur van rode kersen, rijpe pruimen en amandelen. Dit kruidige en fruitig blauwe druivenras werd al om zijn pittige karakter door Romeinse dichters geprezen. Van de perfect gerijpte druiven gist een deel in open, licht conisch toelopende vaten, die zorgen voor een intensief contact tussen schillen en druiven. De rest gist in grote barriques. Deze gisting van bijna drie weken resulteert in een prachtig intense en diepe kleur. De wijnen rijpen daarna 16 maanden op barrique, waar ze ook hun malolactische gisting ondergaan en daarna nog een jaar op fles om mooi afgerond te zijn als hij op de markt komt. Door deze zorgvuldige werkwijze is het een bijzondere wijn.

Heerlijk bij pasta met wildsaus, wilde eend met bosbessen, haas, wild zwijn en mooie harde kazen. Laat de herfstavonden maar komen.

Normaal: € 17,95
Deze maand met abonnement: € 14,40

 

inschrijven

 

wijn november 2016 » « wijn september 2016