bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn december 2015 » « wijn oktober 2015


wijnabonnement november 2015

Lornano Chianti Classico 2011 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

november 2015
WIJN 44: Lornano Chianti Classico 2011

De eerste Chianti wijnen werden al in de Oudheid gemaakt. In de 19e eeuw kwam er ook buitenlandse succes en ging de wijn in, fiaschi, de welbekende bolvormige fles omwonden met raffia de wereld over.
Symbool van de Chianti Classico (Classico staat voor het meest oorspronkelijke productiegebied in de streek), is de Gallo Nero, de zwarte haan. In 1208 moesten de grenzen in het gebied vastgesteld worden en werd besloten om 2 ruiters bij het kraaien van de haan te paard te laten vertrekken vanuit hun respectievelijke hoofdsteden Siena en Florence. Het punt waar ze elkaar zouden ontmoeten moest de grens worden tussen de twee republieken. De legende vertelt dat de inwoners van Florence een zwarte haan hadden gekozen om hun ruiter te wekken. De zwarte haan werd een dag geen eten gegeven waardoor deze vroeger kraaide dan gewoonlijk. De Florentijnse ruiter legde daardoor een grotere afstand af dan die uit Siena. Deze had nog geen 12 kilometer in alle eenzaamheid gereden toen hij zijn rivaal al bij Fonterutoli tegenkwam.

In september is de Chianti Classico van het Huis Lornano door De Mundus Vini 2015 uitgeroepen tot de beste in zijn soort en het toeval wil dat wij voor november juist deze wijn voor u hadden uitgekozen. De Chianti Classico van 100% Sangoivese druiven is door de decennia heen een volle, rode wijn geworden en smaakt het lekkerst bij pasta’s en gegrild vlees. Met de laurier van de boom uit de Caulils tuin kunt u een Marchand-de-vin-saus maken lekker bij een stuk Chateaubriand of een echte Toscaanse 'Bistecca alla Fiorentina'.
Winter is coming.

Normaal: 17,95
Deze maand voor abonnementshouders: 14,35


Marchand-de-vin-saus

Ingrediënten
5 dl rode wijn
6 zeer fijn gesneden sjalotjes
4 dl kalfsfond
250 gr boter
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
peper en zout

Voorbereiding
Snij de boter in blokjes en leg deze in de koelkast om hard te worden.

Hoe maak je deze heerlijke saus?
Snijd en hak de sjalotten ragfijn.
Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de sjalot toe en verwarm deze tot hij glazig wordt maar nog niet begint te kleuren. Kalfsfond toevoegen en even laten sudderen. Afblussen met de wijn, laurier en tijm toevoegen en laten reduceren tot ongeveer 3/4. Met zout en peper op smaak brengen.
Nu de ijskoude klontjes boter stuk voor stuk toevoegen en blijven kloppen tot het geheel mooi glad is.

 

inschrijven

 

wijn december 2015 » « wijn oktober 2015