bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn augustus 2012 » « wijn juni 2012


wijnabonnement juli 2012

Perla del Mar Banco, 2011, Spanje Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

juli 2012
WIJN 4: Perla del Mar Banco, 2011, Spanje

Toen ik onlangs een wijnbeschrijving wilde maken voor onze site, zocht ik op internet naar informatie. Ik kwam al snel een prachtige, in mijn ogen precies kloppende beschrijving van de wijn in kwestie tegen.
In eerste instantie dacht ik: "Mooi, copy-paste, een paar aanpassingen en klaar!".
Maar mijn geweten begon al heel snel te knagen en dus keek ik verder op de site en daar las ik dat deze meneer sinds kort o.a. proefnotities maakt met als tegenprestatie zijn vermelding onder het verhaal.
Dus ik mailde hem dat ik graag zijn proefnotitie wilde gebruiken en ook eens met hem wilde kennismaken. En zo geschiedde: een paar weken later hebben we elkaar ontmoet. Ik vertelde hem van ons wijnabonnement en hij vond het een leuk initiatief, dus vroeg ik hem of hij een proefnotitie wilde maken voor deze nieuwe wijn in het wijnabonnement. En ik moet zeggen. Het is weer spot on.


Proefnotitie door Jeroen van Mierlo | Vin Mierlo (vinmierlo.com)

Deze 'Parel van de zee' komt uit het Spaanse Alicante. De wijngaarden van La Marina liggen aan de kust, wat zorgt voor de nodige verkoeling van de wijngaarden en daarmee voor frisheid in de wijnen. Deze wijn is voornamelijk gemaakt van de Moscatel de Alejandría druif, met wat frisse inbreng van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Arneis en Viura.
De fles, voorzien van schroefdop, heeft een strak gestileerd etiket. In het glas toont de Perla del Mar zich helder, licht- tot strogeel met een groene zweem.
Een zuiver, intens maar fris en fruitig aroma. Opwekkende aroma's van citrus, grapefruit, fris tropisch fruit zoals lychee en perzik.
Dan het proeven: in de eerste aanzet fris, droog en aangename frisse zuren. Daarna ontwikkelt de wijn zich in de mond en komen er smaken los van fris tropisch fruit, lychee, citrus, limoen en een prettig klein zoetje. Een lange, smaakvolle afdronk.
Deze niet-alledaagse wijn biedt een bovengemiddelde smaakbeleving. Mooie complexiteit in geur en smaak, zonder het frisse karakter te verliezen. Eigenlijk heeft de naam het al verraden: deze wijn is echt een pareltje. Nu op dronk en dat komt goed uit. Zo'n wijn laat je niet graag liggen!

Perla del Mar normaal € 9,50 voor abonnementhouders in juli € 7,50.
Een heerlijk gerecht bij deze wijn is kreeft met zeekraal, tomate concassé, crème fraîche en piment d'Espelette (het recept hiervan vindt u hieronder).

 

Kreeft met zeekraal, tomaat, Piment d'Espelette en crème fraîche

Voor 2 personen

1 Kreeft van ongeveer 700 gram
5 eetlepels crème fraîche d'Isigny
75 gram zeekraal
8 kerstomaatjes (concassé)*
1 theelepel puree de Piment d'Espelette

Kook de kreeft 7 minuten in kokend water met zout.
Laat hierna de kreeft afkoelen.
Snij de kreeft doormidden en kraak de scharen.
Bewaar het lijf (de schalen) van de kreeft.
Snij al het kreeftenvlees in stukken van ongeveer 2 cm
Blancheer de zeekraal maximaal 30 seconden en laat het goed uitlekken en afkoelen.
Meng vervolgens crème fraîche, zeekraal (bewaar een beetje voor garnering), tomaat, piment d'Espelette en de stukjes kreeft en vul de kreeftenschalen met het mengsel, garneer met de overgebleven zeekraal.

 

* Tomate concassé:

Plisseer de tomaten.
het pliceren van tomaten:
1. Breng het water aan de kook.
2. Haal het kroontje weg van de tomaat en snij het groene gedeelte eruit met een klein mesje.
3. Maak een kruisje aan de onder kant van de tomaat met een mesje.
4. Leg de tomaten nu in het kokend water ongeveer 20 seconden totdat het velletje los laat.
5. Haal ze dan onmiddellijk uit het kokend water en leg ze in ijskoud water.
6. Haal nu met een mesje de vel eraf.
Snij vervolgens de tomaat in vieren en verwijder het zaad.
Snij de tomaat in stukjes van ongeveer 0,5 cm

 

inschrijven

 

wijn augustus 2012 » « wijn juni 2012