bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn december 2014 » « wijn oktober 2014


wijnabonnement november 2014

Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse 2010 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

november 2014
WIJN 32: Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse 2010

Een van de bekendste families in de zuidelijke Rhône is de familie Reynaud. De Chateaux des Tours, Fonsalette en Rayas worden gerekend tot de absolute top van de verschillende appellaties in de Rhône Meriodanales.

De regisseur
Emmanuel Reynaud is als jongeman in de leer geweest bij zijn legendarische oom Jacques Reynaud en nam het roer van zijn vader op Chateau des Tours over in 1980. Na enkele jaren bouwde hij een nieuwe kelder, eigen cuverie en werd de stijl van vinifiëren aangepast volgens de leer van oom Jacques. Na het heengaan van Jacques Reynaud werd Emmanuel ook verantwoordelijk voor de andere chateaux.Emmanuel werkt zeer contentieus in de wijngaard en plukt immer zeer rijp. Nieuw hout is een vloek en traditioneel werken het devies.

Het terroir
Het terroir van Chateau Rayas (Chateauneuf-du-Pape) wijkt af van het beeld dat veel mensen hebben bij deze herkomstbenaming. Hier niet die grote kiezels waar vaak over gesproken wordt. Nee, een zanderig terroir met een diepe onderlaag kalkhoudend gesteente. De belangrijkste druiven op alle chateaux zijn absoluut grenache noir en grenache blanc.

Van stok naar oogst
Wijlen Jacques Reynaud stond bekend om zijn terroir gedreven wijnen en dit geldt ook voor zijn protégé Emmanuel. Hij is overtuigd van een zo natuurlijk mogelijk wijngaardbeheer en bepaald de oogstmomenten meer dan nauwkeurig. Rendementen van minder dan 20 hl/ha zijn dan ook eerder regel dan uitzondering.

Van oogst naar wijn
Bekend en berucht zijn de kelders onder leiding van Emmanuel. Net als zijn oom Jacques zijn er verhalen bekend dat bezoekers werden verjaagd van het erf of simpelweg weggestuurd omdat er te veel parfum gebruikt was en zodoende had het geen enkele zin om te proeven. Na de oogst komen de zeer rijp geoogste druiven binnen en ondergaan zeer traditionele vinificatiemethodes. Geen égrappage, regelmatig remonteren en een eerste verblijf in betonnen kuipen. Hierna volgt een verblijf op grote houten vaten. Na de vinificatie volgt een lichte filtering en een verblijf van enige tijd op fles in de kelders. Wijnen komen op de markt als de regisseur denkt dat het moment daar is. Zelden is er een zeer jonge Rayas te vinden en zelfs de rode vin de pays van het Domaine des Tours is vaak pas 3 jaar na de oogst op de markt.

Gastronomisch
Elegantie, verfijnde aciditeit, kruidigheid en toch kracht zijn de termen die iedere wijn van de hand van Emmanuel mee kunnen krijgen. Zij zijn dan ook zeer goed in te passen in de gastronomie. Druivensoorten zijn Grenache, Counoise, Syrah, Cinsault, Merlot

Domaines des Tours normaal € 19,50
Voor abonnementhouders in november € 17,55

 

inschrijven

 

wijn december 2014 » « wijn oktober 2014