bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn september 2014 » « wijn juli 2014


wijnabonnement augustus 2014

Château Lamartine, Cuvée Particuliere 2010 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

augustus 2014
WIJN 29: Château Lamartine, Cuvée Particuliere 2010

Ik ben net terug van vakantie in La Vendée. Een streek net onder Bretagne waar ook een beetje wijn gemaakt wordt. We hebben wijngaarden gezien en streekwijn gedronken maar dat was beide niet overweldigend. In tegenstelling tot de streek waar ik vorig jaar was, le Lot, vlakbij Cahors. Overal waar je keek zag je wijngaarden, soms met nieuwe, keurig gesnoeide wijnranken dan weer met oude, robuuste wijnranken. Zoals met deze wijn het geval is.

Chateau Lamartine werd in 1922 gebouwd op de plaats van een eeuwenoude eik. De lokale legende vertelt dat in de middeleeuwen dit was waar Martine, de dochter van de plaatselijke baron, haar verschillende vrijers ontmoette. Het gebied dateert uit de middeleeuwen en heeft de Gallo-Romeinse oorlogen overleefd én de invasie van phylloxera in 1878. De huidige wijnmaker/eigenaar, Alain Gayraud, geboren in het chateau, heeft het wijnmaken van zijn grootouders overgenomen in 1975. Het chateau omvat 28 hectare wijngaarden, variërend in leeftijd van 20 tot 120 jaar oud, en loopt ver tot in het westelijke gebied van de Cahors-appellation, waardoor Chateau Lamartine het enige Cahors Domaine is dat profiteert van de Atlantische invloed. Wat deze wijn verder bijzonder maakt, is dat Alain Gayraud, gericht is op duurzame landbouw en daardoor niet een hele grote opbrengst kent, ieder jaar niet meer dan 10.000 flessen.

De druif van Cahors is bekend onder verschillende namen. De oude naam Auxerrois wordt zelden gebruikt, de locals noemen deze donkere inktzwarte bessen Cot. In andere delen van de wereld is het bekend als Malbec, ook wel vin noire. Nu is dit niet bij uitstek een zomerwijn maar als ik dan toch in een bekend wijngebied ben, vind ik het wel leuk om wijnen uit die streek te drinken dus probeerde ik elke dag een wijn van een andere boer.
Aangezien de rode Cahors wijnen niet voor niks de bijnaam vin noire “zwarte wijn” heeft gekregen zijn het dus ook erg zware wijnen. Maar ik dronk deze wijnen gekoeld en dan zijn ze juist heerlijk bij het geroosterde vlees van de barbecue. En anders kan je ook uiteraard ook wachten op een regenachtige herfstdag voor de open haard.

Wellicht volgend jaar zomer een wijn uit de Vendée? Mocht je een heerlijke wijn hebben gedronken dan hoor ik dat graag!

Château Lamartine normaal € 18,50
Voor abonnementhouders in juli € 14,80

Cahors

 

inschrijven

 

wijn september 2014 » « wijn juli 2014