bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn augustus 2014 » « wijn juni 2014


wijnabonnement juli 2014

Txakolina, Spanje 2013 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

juli 2014
WIJN 28: Txakolina, Spanje 2013

Tja het eerste wat ik dacht toen ik deze wijn kreeg, hoe spreek je de naam in godsnaam uit. Gelukkig heb ik daar een ezelsbruggetje voor gevonden. Want de lijfspreuk van Emile Ratelband past goed bij mijn eerste gedachte toen ik de wijn proefde en het helpt ook bij het uitspreken van de naam. Txakolina (tsja-ko-lina), Tsjakka dus!

De wijn komt uit Getaria, een plaats tussen San Sebastián en Bilbao en dat maakt een wijnreis erheen oppermachtig. Culinair, landschappelijk én cultureel gezien kom je hier niets te kort. En dat geldt ook voor de wijn die er wordt gemaakt. Ik was er in 2012 om een bezoek te brengen aan het visconserven bedrijf Ortiz. En toen dronken wij elke avond een lekker glas Txakolina.

De wijn wordt gemaakt van de locale Hondarribi Zuri (wit) en Hondarribi Beltza (blauw). Txakoli wordt geproduceerd in drie regio's maar alleen in de Getaria regio is die licht prikkelend. Naast de standaard procedures tijdens de productie is het interessant om te vertellen dat vlak voor het eind van de vergisting de tanks worden gesloten en zo een klein beetje CO2 wordt gevangen. Daarna wordt de wijn gescheiden van de droesem en in vaten gepompt die net onder 0 graden Celsius zijn gekoeld. De gasvormige CO2 wordt daardoor vloeibaar en lost op in de wijn. Hierdoor ontstaan de bubbels.

Hoewel in heel Baskenland Txakoli in grote pullen van grote hoogte wordt geschonken, geven ze bij Txomin Extaniz er de voorkeur aan van 20cm hoogte de wijn in een gewoon glas te schenken. Anders schenk je de wijn alleen maar stuk. Leuk voor de toeristen dus maar niet voor de wijn!

De wijngaarden staan zo ongeveer met hun voeten in de zee, het valt daardoor niet mee om hier rijpzoete druiven te plukken. De verkoelende werking van de zee houdt suikergehaltes in de druif laag en daarmee ook het uiteindelijke alcohol percentage in de wijn. Bij 11% alcohol houdt het op en dat is een zegening te midden van alle ‘alcoholbommen’ uit andere regio’s. Naast dit verkwikkend lage alcohol percentage bezit de wijn ook een wat ‘groene’ geur én smaaktoon. Soms is er een zweem van groene peper of paprika in te ontdekken. Dit type wijn is een delicatesse bij zeevruchten en vis maar ook werkelijk briljant bij Sushi of gerechten uit de Aziatische keuken.

Txakolina normaal € 15,95
Voor abonnementhouders in juli € 12,75

Bodega Etxaniz desde camino Santa Barbara.

Bodega Etxaniz desde camino Santa Barbara.

 

 

inschrijven

 

wijn augustus 2014 » « wijn juni 2014