bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn juni 2014 » « wijn april 2014


wijnabonnement mei 2014

Riesling Terroir d’Aslace, Zind Humbrecht 2011 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

mei 2014
WIJN 26: Riesling Terroir d’Aslace, Zind Humbrecht 2011

U had het waarschijnlijk al gezien.
Wederom een wijn van het domein Zind Humbrecht.

Dit keer is het - in tegenstelling tot de vorige keer – wel een Elzasser Riesling. Misschien weet u het nog maar de “ZIND” mocht geen Elzas wijn heten omdat het om een blend van niet gangbare Elzasser druivensoorten ging en daardoor werd het een vin de table i.p.v. een Elzas wijn.

Riesling. Iedereen kent het. Van naam althans. Het is een buitenbeentje in de druivenfamilie. Het ligt niet bij iedereen in de wijnkelder of klimaatkast en we drinken het zeker niet dagelijks. Misschien is het alleen al daarom dat ik me zo dikwijls laat verrassen door de complexiteit en smaakbalans van dit soort wijnen, waarbij het vaak erg moeilijk is om de restzoetwaarden en het zuurgehalte in te schatten. Dit geldt zeker ook voor de Riesling Terroir d'Alsace van Zind Humbrecht. De zoete karakters en aciditeit vullen elkaar namelijk perfect aan, waar normaal gesproken de zuren toch vaak het aanwezige restzoet maskeren. Bij Zind Humbrecht heeft men daarom een indexering op de fles gezet, van Indice 1 tot en met 5. Eén staat voor betrekkelijk weinig restzoet, indice vijf is een hap suiker.

De wijnmaker bij Zind Humbrecht is familietelg Olivier Humbrecht. Hij is een eigenzinnige Master of Wine die een biodynamische werkvorm nastreeft. Zijn belangrijkste werknemer is Nikita; een grof paard dat in plaats van moderne machines wordt ingezet in de wijngaarden. Dat vertaalt zich in spatzuivere wijnen met een enorm lange afdronk.

Deze mooie Riesling is een perfecte combinatie met Hollandse asperges. Heerlijk bij een klassiek aspergegerecht met gekookte ham en ei. Al vind ik persoonlijk gebakken asperges echt verrukkelijk. Zie hier onder voor een leuk recept.

En omdat asperges al een bekende combinatie is met Riesling, vond ik het leuk om u een heerlijke salami erbij te laten proeven. Deze Italiaanse Re Salami wordt gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen, geconserveerd met rozemarijn en is zeer zuiver van smaak en is dan ook voortreffelijke met de zuivere Riesling.

Riesling Zind Humbrecht normaal € 25,00
Voor abonnementhouders in de maand mei € 20,00

Frankfurter grüne soße met gebakken asperges en gekookte eieren

Ingrediënten voor 4 personen
100 gram gemengde groene kruiden:
peterselie, kervel, dragon, bieslook,
basilicum, waterkers, zuring.
100 gram crème fraîche
100 gram mayonaise
20 gram zeer fijn gehakte ui
2 theelepels mosterd
zout en peper

1 kilo witte asperges
pakje Panko (Japans broodkruim)
eiwit om te paneren
bloem om te paneren
100 gram boter
6 gekookte eieren
citroensap

Asperges

 

Hak de helft van de kruiden grof en doe de rest in de blender met de crème fraîche, de mayonaise, 2 hardgekookte eieren, de ui en de mosterd. Meng (met een staafmixer of Magimix) tot je een mooie gladde groene saus hebt en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Kook de 4 overgebleven eieren voor het garnituur.
Nadat u de asperges geschild en gekookt hebt laat ze afkoelen. Rol ze door de bloem en vervolgens in het losgeklopte eiwit. En rol ze als laatste door de panko. De bloem en het eiwit zorgen ervoor dat de panko blijft plakken.
Ze zijn nu klaar om in de boter goudbruin gebakken te worden.
Breng een grote lepel van de saus op een bord en strooi hier de grof gehakte kruiden over.
Leg hier de asperges en de eieren op en serveer direct.

 

inschrijven

 

wijn juni 2014 » « wijn april 2014