bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn april 2013 » « wijn februari 2013


wijnabonnement maart 2013

Vernatsch, Alto Adige 2010 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

maart 2013
WIJN 12: Vernatsch, Alto Adige 2010

Dit vind ik één van de leukste vondsten van de laatste tijd. Het is een niet al te zware rode wijn, gemaakt van de vrij onbekende druivensoort Vernatsch. Zo heet deze druifsoort overigens in het gebied Alto Adige, in Duitsland is deze bekend onder de naam Trollinger en in andere gebieden van Italië als Schiava, wat in het Italiaans ook slaaf betekent. Wellicht een verwijzing naar de dienstbaarheid van deze druif. Geen ingewikkelde, moeilijke druifsoort, maar een die zich makkelijk laat leiden door de wijnmaker. En met als resultaat een verfijnde, zuivere wijn.

Deze elegante wijn gaat uitstekend samen met Mediterraans eten zoals dit klassieke pastagerecht. Gemaakt met guanciale, guancia betekent wang in het Italiaans, in Nederland kennen wij het als kinnebakspek.
Het recept lijkt erg op Pasta all' Amatriciana met het grote verschil dat bij dit recept (alla Grigia) geen tomaat wordt gebruikt. En dat komt omdat dit gerecht ouder is dan de ontdekking van Amerika waar de tomaat oorspronkelijk vandaan komt. Amerika werd later ontdekt dan China. Pasta komt daarom in de culinaire geschiedenis van Italië eerder voor dan tomaten. Niet voor niets dus beweren ze in Amatrice dat hun Spaghetti all`Amatriciana ook vóór de ontdekking van Amerika bestond. Maar om verwarring te voorkomen met het bekende all`Amatriciana heet het gerecht zonder tomaat alla Gricia, vernoemd naar een nabij Amatrice gelegen gehucht, Griciano.
Het is een eenvoudig gerecht dat valt of staat bij de kwaliteit van de ingrediënten.

Vernatsch, Alto Adige 2010 normaal 17,00
voor abonnementhouders in februari 13,60


Spaghetti alla Gricia

400 gram Martelli Spaghetti
250 gram guanciale (dikke plakken van ongeveer 3mm in drieën gesneden)
vers gemalen Sarawak peper
150 gram Pecorino Romano (dit is een zoute pecorino)

Bak de guanciale knapperig en voeg de al dente gekookte pasta toe samen met een klein beetje van het kookvocht.
Spatel goed door en voeg de zoute pecorino toe zodat er een smeuïge massa ontstaat.
Bestrooi met lekker veel zwarte Sarawak peper!

 

inschrijven

 

wijn april 2013 » « wijn februari 2013