bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn mei 2012 »


wijnabonnement april 2012

Finca Villacreces 2006 Spanje Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

april 2012
WIJN 1: Finca Villacreces 2006 Spanje

86% Tinto del Pais (Tempranillo), 4% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon.
Van Robert Parker krijgt de wijn 94 punten.


Het verhaal van deze wijn

Finca Villacreces is een oude abdij gelegen in het oostelijk deel van de herkomstbenaming Ribera del Duero. Eén van de meest geroemde wijngebieden van Spanje in de buurt van de stad Valladolid.

Ribera

Dit wijngoed heeft van de jaren '70 van de vorige eeuw tot 2003 een vrij anoniem bestaan geleden. In deze periode worden er prima wijnen gemaakt en langzaam maakt het domein meer naam. Dit alles komt door de consultant-wijnmaker, Peter Sisseck. Hij assisteert in de jaren '90 de eigenaar van het domein met de wijnen en pacht een gedeelte van de wijngaarden om er zijn Flor de Pingus te maken.

In 2003 breekt echter een nieuwe periode aan als de familie Anton van de bekende bodega Izadi het domein koopt en besluit om er flink te gaan investeren. Allereerst in de wijngaarden. Het 115 hectare grote domein heeft de beschikking over 60 hectare wijngaard, deze zijn echter niet in al te beste vorm: te laag opgelijnd waardoor voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon vaak moeite hebben om goed rijp te worden. Daarom worden alle draden vervangen en de stokken vanaf dat moment opgelijnd tot 2 meter hoogte. Hiermee is er meer blad en dus een betere fotosynthese.

Ook de grond is hier vrij uniek, gelegen aan de "Golden Mile" van de streek: een stuk dat gezien wordt als beste van de gehele Ribera, met de wijngaarden Abadia Retuerta, directe buur Vega Sicilia en Finca Villacreces. De Finca heeft een vrij zanderig terroir met klei en kiezels dat geïrrigeerd mag worden met water uit de langs stormende Duero-rivier.

Mijn eigen ervaring in Ribera del Duero deed ik op toen ik de befaamde wijnmaker Telmo Rodriquez bezocht. We reden met zijn Jeep door de verlaten en uitgestrekte streek toen hij zei: "And now we are going to eat the best lamb in the world". Ik keek hem en mijn reisgenoot aan en dacht "Waar dan?" om vervolgens in het nabij gelegen dorpje in het een volgepakt restaurant aan een lange tafel aan te mogen schuiven. Om een bord met inderdaad het meest voortreffelijke lamsvlees te krijgen en een glas heerlijke Ribera wijn te drinken. Deze ervaring staat in mijn geheugen gegrift, mede door de voortreffelijke combinatie van de wijn en het lamsvlees.

 

inschrijven

 

wijn mei 2012 »